Edukacinė pamoka ,,TV užkulisiai”

                       Kazlų Rūdos sav. Plutiškių gimnazijos 8-11 klasių mokiniai 2018-02-08 dieną lankėsi  Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos istorijos muziejuje, Vilniuje.  Edukacijos tikslas: atskleisti mokiniams TV laidų ir dokumentinių filmų kūrimo įdomybes. Edukacijos metu mokiniai susipažino su Lietuvos radijo ir televizijos istorija, aplankydami radijo bei televizijos studijas pamatė, kaip dirba Lietuvos nacionalinis transliuotojas. Mokiniai galėjo pamatyti pirmąją televizijos studiją, kurioje prasidėjo jos istorija, o šiandien čia filmuojama populiariausia laida vaikams „Gustavo enciklopedija“, pamokoje atskleidžiami televizijos darbo užkulisiai, pademonstruojami ekrane nematomi techniniai sprendimai, aprodomos naujos studijos, mokiniai galėjo pamatyti, kaip paruošiama studija filmuoti populiarią laidą ,,Lietuvos tūkstantmečio vaikai", pamatyti, kur grimuojami dalyviai, kaip įrašomos laidos, kiek kartų reikia laidų vedėjams perskaityti tekstą, kol jis bus tinkamas pasiekti eterį ir t.t.

Spektaklio užkulisiai

                             Šių metų lapkričio 30d. Kazlų Rūdos savivaldybės Plutiškių gimnazijos 8 ir IIg. klasių mokiniai dalyvavo edukacinėje pamokoje ,,Spektaklio užkulisiai", kuri vyko Operos ir baleto teatre Vilniuje. Pamokos tikslas – supažindinti mokinius su teatro scenos užkulisiais ir spektaklio metu vykstančiais dalykais. Mokiniai susipažino su įvairiomis scenos meno sritimis, teatralizuotos kelionės po teatro pastato erdves metu pamatė, kur ir kaip gimsta spektakliai. Scenos užkulisiuose sužinojo apie sudėtingą scenos įrangą, spektaklio eigą, apžiūrėjo spektakliuose naudojamą butaforiją. Pažvelgė į kostiumų sandėlius, repeticijų sales, dekoracijų dirbtuves. Praktinėje dalyje mokiniai mokėsi fektuotis,  pasimatavo kostiumus ir pamėgino įsijausti į spektaklių personažus.

 

Regina Akelaitienė

 

Mikroorganizmai mūsų aplinkoje

                 Šių metų lapkričio 14 d. Kazlų Rūdos savivaldybės Plutiškių gimnazijos mokiniai dalyvavo Gamtinės ir Ekologinės krypties edukacinėje pamokoje ,,Mikroorganizmai mūsų aplinkoje", kuri vyko Aleksandro Stulginskio universiteto Gyvulininkystės  selekcijos veislinės vertės nustatymo ir sklaidos centre. Edukacinio užsiėmimo tikslas – ne tik supažindinti su mus supančiais mikroorganizmais, bet ir ugdyti atsakomybę, skatinti laikytis higienos ir žengti koją kojon su naujausiomis technologijomis. Siekiama, kad mokiniai bent trumpam taptų tyrėjais ir patirtų pažinimo ir atradimo džiaugsmą, o įžiebta motyvacija skatintų juos toliau domėtis, ieškoti ir tirti. Užsiėmimo metu mokiniai susipažino su mikroorganzimais, jų formomis, savybėmis, panašumais ir skirtumais, gebėjimu prisitaikyti išgyventi įvairiose aplinkose, jų nauda ir žala žmogui, panaudojimu pramonėje ir biotechnologijoje. Geriau suprasti informaciją padėjo kūrybiškai pateikta mokomoji vaizdinė medžiaga, analizuojami mikroorganizmų paveikslai, diskusijos. Mokiniai ne tik klausėsi pasakojimų apie mikroorganizmus, bet ir patys atliko mielių cukraus fermentacijos tyrimą, aptarė tyrimo rezultatus.

                                                                                           

R. Akelaitienė

 

Astronomija ir kosminiai reiškiniai

Šių metų spalio 5 dieną Kazlų Rūdos sav. Plutiškių gimnazijos 8-IIg. klasių mokiniai dalyvavo edukacinėje pamokoje ,,Astronomija ir kosminiai reiškiniai" Molėtų astronomijos observatorijoje ir lankėsi Lietuvos Etnokosmologijos muziejuje. Pamokos tikslas – atskleisti mokiniams kosminio pasaulio didybę ir savarankiško domėjimosi galimybes astronomijos srityje. Edukacinio užsiėmimo metu mokiniai susipažino su žvaigždžių įvairove, paslaptingu žvaigždėdaros procesu, saulės sistemos planetomis, egzoplanetomis, galaktikomis, kometomis, asteroidais bei kitais egzotiškais kosminiais objektais. Mokiniams buvo demonstruojama naujausius mokslinius atradimus iliustruojanti vaizdinė medžiaga, populiariai atskleidžiamos neįtikėtinos astronomijos teorijos ir faktai, padedantys suprasti ir pajusti Kosminio pasaulio didybę ir grožį. Praktinėje dalyje mokiniai susipažino su astronomų darbu, būdais ir priemonėmis tyrinėti kosmosą, sužinojo, kaip atliekami tolimųjų dangaus objektų stebėjimai teleskopais.

Lietuvos etnokosmologijos muziejuje aplankė parodas: parodoje pristatoma Kazimiero Semenavičiaus knyga „Didysis artilerijos menas“, išleista 1651 metais Amsterdame. Tai lotyniškojo leidinio pirmasis vertimas į prancūzų kalbą. Knyga išspausdinta garsioje to meto Johaneso Jansonijaus (Ioannem Ianssonium, 1588-1664) spaustuvėje; paroda - „Lietuva – botanika – kosmosas“, atskleidžianti  Lietuvos mokslų akademijos Botanikos instituto mokslininkų atliktų tyrimų ir eksperimentų kosmose istoriją.

Mokiniai turėjo galimybę pėsčiomis užlipti ir išbandyti savo jėgas (185 laipteliai) į apžvalgos aikštelę, kur  atsiverė puiki Aukštaitijos miškų ir ežerų panorama. Ekskursijos metu  lydėjęs  vadovas pristatė apylinkes ir pagrindinius matomus objektus. Mokiniai apžiūrėjo iš paukščio skrydžio  kalendorinį akmenų ratą ,,Lietuvos Saulė“ – 30 metrų  diską su aštuoniais spinduliais. Didieji apskritimo akmenys atgabenti iš visų Lietuvos apskričių. Akmeniniai spinduliai vaizduoja pasaulio šalis, Saulės tekėjimo ir laidos kryptis lygiadienių  ir saulėgrąžų metu. Šalia akmeninės Saulės išdėstyti planetų modeliai, sudarantys mūsų Saulės sistemą.

Taigi pamoka buvo naudinga visiems, besidomintiems astronomija ir kosminiais reiškiniais.

Regina Akelaitienė

 

Edukacinė pamoka ,,Optinės iliuzijos ir įdomieji reiškiniai"

                             Vos prasidėjus naujiems mokslo metams Kazlų Rūdos savivaldybės Plutiškių gimnazijos 8, IIg., IV g. klasių moksleiviai dalyvavo edukacinėje pamokoje ,,Optinės iliuzijos ir įdomieji reiškiniai" Energetikos ir technikos muziejuje. Edukacijos tikslas: paaiškinti, kas yra iliuzijos, kaip jos susidaro ir kokios būna; skatinti vaikų savarankišką ir/ar kolektyvinį aplinkos ir reiškinių tyrinėjimą bei domėjimąsi pasauliu; Ugdyti mokinių kūrybinius gebėjimus ir  pastebėti grožį  iš pažiūros paprastuose dalykuose. Edukacinio užsiėmimo metu mokiniai sužinojo, kas yra iliuzijos, kaip jos susidaro, kas yra miražas ar pareidolija, turėjo progą pasijuokti iš dirbtinės perspektyvos, stebėtis judančiais paveikslėliais ir 3D anaglifais, o eksperimentuodami atrado ir  kitų stulbinančių optinių apgaulių. Mokiniams buvo demonstruojamos optinių reiškinių pritaikymo galimybės ir pavyzdžiai, kaip patiems pasigaminti juostinį fotoaparatą.  Be to, pamokos metu aplankė dvi interaktyvias ekspozicijas „Technikos mokslas“ ir „Technika vaikams“, kuriose žaisdami spalvingais eksponatais susipažino su įvairiais fizikos reiškiniais: šviesa, energija, jėgos perdavimu, magnetiniais laukais, garsu, elektra ir t.t. Taigi pamoka buvo naudinga visiems, besidomintiems fizika ir iliuzijomis.

Regina Akelaitienė