Autoritetai suvienijo ir įkvėpė

        Kazlų Rūdos sav. Plutiškių gimnazijos mokiniai kartu su partneriais iš Lenkijos Szkoła Podstawow w Kisielsku 2021 m. rugsėjo mėnesį įgyvendino tarptautinį jaunimo mobilumo projektą „Authorities unite“  („Autoritetai vienija“), finansuojamą Europos Sąjungos iš Europos socialinio fondo pagal Žinių ugdymo plėtros veiksmų programą. 

Naudodami įvairius ugdymo metodus: tarpkultūrinį seminarą, multimedijos pristatymą, virtualias parodas, dramos pratybas, Sokratinę diskusiją, interviu, iliustracinį,  kalbinių įgūdžių ugdymo, darbo grupėse („Žuvies griaučiai“, „Sala“, idėjų mainai, minčių žemėlapis ), šokių ir vokalo dirbtuvių, technologinių (kulinarijos paveldo) dirbtuvių, teminių pasivaikščiojimų ir kt. – projekto dalyviai išsiaiškino autoriteto sąvoką, kūrė autoritetingumo koncepcijos žemėlapį, organizavo susitikimus su vietos valdžios atstovais – jaunimo autoritetais (Kazlų Rūdos savivaldybės meru Mantu Varaška), gilinosi į žinomiausių, Lietuvos ir Lenkijos valstybes vienijančių, asmenybių istoriją: Žygimanto Augusto, Józefo Piłsudskio, Adamo Mickevičiaus, Oskaro Milašiaus, Elizos Orzeszkowos, Joachimo Lelewelio, Kazio Griniaus ir kitų, kūrė knygą (lapbook) apie šias asmenybes. Diskutavo, kaip įgyvendinti savo svajones, kaip pasiekti pripažinimo, kaip tapti savo srities specialistu – lyderiu, kas yra kiekvieno projekto dalyvio autoritetas šiuolaikiniame pasaulyje, kūrė sėkmės formules, geriau pažino savo ir kaimyninės šalies istoriją, kalbą, kultūrą. Projektas suvienijo dvi organizacijas – partneres.

 

 

Plutiškių gimnazija – projekto „Mokinių akademinių gebėjimų atpažinimo ir jų ugdymo kokybės plėtra" partnerė

 

kla sppc

 

Informuojame, kad Plutiškių gimnazija partnerio teisėmis dalyvauja Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro įgyvendinamame Lietuvos Respublikos valstybės planavimo projekte „Mokinių akademinių gebėjimų atpažinimo ir jų ugdymo kokybės plėtra" (projekto kodas 09.2.2-ESFA-V-707-01-0001).

 

Projektas apima daugumą Lietuvos regionų, jame dalyvauja 30  Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro įsakymu atrinktų Lietuvos mokyklų partnerių.

 

Mūsų gimnazijoje š.m. balandžio mėnesį pradedamas tyrimas siekiant išbandyti, adaptuoti ir standartizuoti Lietuvai Vokietijos Hogrefe instituto CFT20-R metodiką vaikų akademinių gebėjimų atpažinimui. Mokiniai dalyvaus tokiame tyrime, kuris padės sukurti gabių vaikų atpažinimo ir jų ugdymo gerinimo sistemą šalyje. Tyrimo metu atpažinti vaikai gimnazijoje nuo kitų mokslo metų gaus papildomą ugdymą, pritaikytą individualiems vaiko gebėjimams (specialiųjų modulių išbandymas), pamokos metu.

 

Dalyvaudami šiame tyrime, padėsime kurti aukštesniųjų akademinių gebėjimų turinčių vaikų atpažinimo sistemą Lietuvoje bei prisidėsime prie šių vaikų ugdymo gerinimo.

 

Dėl išsamesnės informacijos galima kreiptis į Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro projekto vadovę Ingą Nekrošienę, tel.: (8 5) 230 5372, Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

 

PLENERAS PLUTIŠKIŲ GIMNAZIJOJE

Baigėsi gabių ir talentingų vaikų projektas vasaros pleneras ,,Interjero dizaino bandymai“ . Jį parėmė Kazlų Rūdos savivaldybė .Šiemet vasaros pradžioje gimnazijos kūrėjai ne tik kūrė erdvių apipavidalinimą, bet ir keliavo į dailės parodas Marijampolėje, tapė kūrybinius darbus. Projektas baigėsi parodų sienų įrengimu. Čia eksponuojami plenero metu sukurti darbai. Projekto dalyviai jau  laukia kitos vasaros, kad galėtų vėl susiburti į kūrybines dirbtuves.

Ekologiško gyvenimo simuliacija

Š.m. rugsėjo 26-30 dienomis Plutiškių gimnazija kartu su partneriais iš Lenkijos Zespół szkół Budowlanych w Braniewie įgyvendino Lietuvos ir Lenkijos jaunimo mainų fondo finansuojamą projektą „Ekologiško gyvenimo simuliacija“. Kiekviena veiklos diena turėjo aiškią ekologinio domėjimosi kryptį: oras, vanduo, saulė (energija), žemė (gamta, medis), atliekos (rūšiavimas, antrasis gyvenimas). Tai ekologijos ugdymo pratybomis (imitacija) grįstas projektas, kurio metu jauni žmonės savo veikla, dalyvavimu, tyrimais, skaičiavimais mėgino keletą dienų gyventi vadovaudamiesi ekologinio gyvenimo principais: rytą pradėdavo mankšta, kasdien nužingsniuodavo daugiau nei 10000 žingsnių, laisvalaikį, kiek įmanoma, leido gryname ore; propagavo sveiką mitybą bei gyvenseną, rūšiavo atliekas.

 

 

ĮSPŪDŽIAI IŠ PRANCŪZIJOS

 Šių metų kovo 17-23 d. Plutiškių vidurinės mokyklos komanda, kuri buvo sudaryta iš dviejų mokytojų ir trijų mokinių, vyko Į Prancūziją. Vykdydama Comenius projektą „Dream-Do-Deside“  komanda dalyvavo įvairioje veikloje. Projektas susijęs su karjeros ugdymu, tad ši kelionė padėjo planuoti  ir iš anksto pasirinkti norimą ar labiausiai tinkančią profesiją. Projekte dalyvauja šešios šalys: Lietuva, Portugalija, Latvija, Vokietija, Belgija ir Prancūzija. Išvykoje į Prancūzijos miestelį pavadinimu Pontivy, komanda gyveno šeimose, susipažino su šalies kultūra, maistu, papročiais, populiariausiomis profesijomis, senaisiais amatais ir kt. Apžiūrėjo miestelį, lankė muziejus, plaukiojo laivu, baidarėmis, vyko į įvairias mokymo įstaigas, dalyvavo ugdymo procese. Veiklos tikrai netrūko, o svarbiausia, kad beveik visi minėti dalykai susiję su būsimos karjeros planavimu. Užmegztos pažintys su šešių šalių mokiniais paliko neišdildomą įspūdį.Tai neįkainuojama patirtis, kuri visą gyvenimą išliks dalyvių prisiminimuose.