Lietuvos ir Lenkijos jaunimas mokėsi amatų

 

Rudenėjančiame pramogų cente „Selemos kiemas“ visą savaitę virė intensyvus jaunimo gyvenimas – Plutiškių vidurinės mokyklos ir Fromborko mokyklų kolektyvo vaikai vykdė Lietuvos ir Lenkijos jaunimo mainų projektą „Amatų mugė“, kurio tikslas – per praktinę technologinę veiklą padėti jauniems žmonėms pažinti save, kurti savo karjeros planus. Per 5 projekto dienas jauni žmonės domėjosi tradiciniais abiejų valstybių amatais, kūrybinėse technologinėse dirbtuvėse, vadovaujami profesionalių amato (audimo - Aušra Arlauskienė, batikos - Evelina Kašauskienė, origami - Monika Herbacz, pynimo iš vytelių - Alė Muliauskienė, vėlimo - Jurgita Luckuvienė) meistrų išmėgino save darbinėje veikloje.

 

Projekto dalyviai lankėsi liaudies meistro Klemenso Kvainausko dirbtuvėse, įmonėse „Gandas“, „Mantinga“, Jekelio žvakės“, domėjosi tokio amato karjeros galimybėmis, patys gamino žvakes, minkė molį. Ir pokalbiai, pokalbiai – apie viską: mokslą, amatą, pramogas, pomėgius, sportą, draugystę, laisvalaikį. Įvairiomis kalbomis: lietuvių, lenkų, anglų, kai pritrūkdavo žodžių, susikalbėdavo žvilgsniais, gestais, bendrais darbais. Buvo kur ir jaunatvišką energiją išlieti: tinklinio aikštelėje, diskotekose, ledo arenoje ar Kazlų Rūdos sporto centro padovanotoje galimybėje įveikti Virvių parko trasą.

Pirmuosius savo dirbinius rugsėjo 27 dieną pristatė mugėje, kurioje savo meistriškumą demonstravo ir kitų Kazlų Rūdos savivaldybės mokyklų komandos: Atanavo pagrindinės mokyklos ( mokytojas Virgilijus Bespalovas), Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos ( mokytoja Oksana Janauskienė), Kazlų Rūdos pagrindinės mokyklos (mokytojas Rimantas Janušauskas), Kazlų Rūdos lopšelio-darželio „Pušelė“ darbuotojai, Jankų pagrindinės mokyklos ( mokytoja Joana Šilinienė), drožėjas Klemensas Kvainauskas ir kt. Ne tik projekto dalyviai, bet ir visi lankytojai galėjo prisėsti prie amatininkų stalo, pasimokyti ir šį bei tą pasigaminti. O pirmieji savo darbo gaminiai yra patys brangiausi, pinigais neįvertinami, todėl gulė į kuprines, kartu su vaikais iškeliavo namo ir bus gražus prisiminimas bei įrodymas, kad žmogaus rankos gali paklusti ne vienam amatui.

Dviejų valstybių jauniems, dar neturintiems karjeros planavimo patirties žmonėms atsivėrė galimybė pažinti save dar neatrastoje srityje, mokytis amato, ugdyti kūrybiškumą. Taip priimtinais būdais jaunimas įgijo karjeros planavimo, tolerancijos, pilietiškumo, demokratiškumo kompetencijų. Šiandien Lietuvos ir Lenkijos  jaunimo mainų fondo lėšomis finansuoto projekto „Amatų mugė“ dalyviai ir vadovai ( Edita Jūrienė ir Asta Navickienė) vėl gyvena įprastu ritmu, bet patirtis, įgyta jaumimo mainų renginių dienomis yra reikšminga ir išliks ilgam.

 

Irena Kašauskienė, Plutiškių vidurinės mokyklos direktorė

 Foto galerija