Plutiškiečiai keliavo protėvių kulinarijos takais

 

Rugsėjo 24-28 dienomis, dešimt jaunų, aktyvių ir energingų mokinių iš Plutiškių vidurinės mokyklos vyko į Lenkijos miestą Fromborką susipažinti su tradiciniais lenkų patiekalais, pristatyti savo kulinarijos paveldą ir turiningai praleisti laiką.

Lietuvos ir Lenkijos jaunimo mainų projektas „Protėvių kulinarijos takais“ skirtas per praktinę technologinę veiklą, t.y. maisto gamybą, pažinti, atrasti, atskleisti save. Jis padėjo mums suprasti, kad paauglystė – įdomus atradimų, pažinimo laikas, kad patirties visada pravartu pasisemti iš vyresniosios kartos žmonių bei gilinantis į tautos tradicijas. Per penkias projekto veiklos dienas vyko tarpkultūrinis mokymasis, diskutavome sveikos gyvensenos, sveikos bei tradicinės mitybos temomis, kartu su vyresniosios kartos atstovais – savanoriais praktikavomės virtuvėje, išmėginome tradicinius receptus, paįvairinome juos jaunatviškais eksperimentais.   Kiekvieną dieną turėjome galimybę atskleisti savo kulinarinius sugebėjimus miestelio mokyklos virtuvėlėje. Gaminome lietuvių  tradicinius patiekalus: šaltibarščius, plokštainį, visi galėjo pasivaišinti iš namų atsivežtu skilandžiu, lietuvišku sūriu, šokoladu ir namine duona. Šiuos produktus lenkai labai gyrė. Mums labiausiai patiko lenkų pagamintas tradicinis patiekalas „Biggos“, pomidorų sriuba bei skanieji blyneliai. Pastebėjome, kad dauguma abiejų šalių tradicinių patiekalų yra labai panašūs, tai tikriausiai lėmė istorinė abiejų šalių situacija bei geografinė padėtis. Vakarais rašėme, klijavome, piešėme „Kulinarijos knygą“. Išleidome du jos egzempliorius: vienas Lenkijos jaunimo grupei, kitas Lietuvos jaunimo grupei. Įdomiausia tai, kad visus patiekalus, kurių gamybą aprašėme, mes išragavome projekto dienomis, o daugumą pasigaminome patys. Ir dar – tai trikalbė  receptų knyga: kiekvienas receptas užrašytas anglų, lenkų ir lietuvių kalbomis. Patikėkit, pasitaikė momentų, kad pagaminti patiekalą buvo lengviau, nei jo receptą užrašyti trimis kalbomis.

Smagiai praleistas laikas drauge, kartu gaminamas maistas Lietuvos ir Lenkijos mokinius labai suartino: „Mūsų projektas buvo labai įdomus. Buvo smagu gaminti lietuviškus ir lenkiškus patiekalus. Daug išmokome, susiradome naujų draugų ir patobulinome savo anglų kalbos įgūdžius. Mes praleidome puikų laiką kartu!“ – sakė dalyvė iš Lenkijos Ula. Be kulinarinių atrakcijų, patyrėme daug ir kitokių įspūdžių: žvejų laivu plaukiojome po Fromborko lagūną, lankėmės mažiausiame Europos mini zoologijos sode, smagiai pasipliuškenome baseine, keliavome vežimu, kurį traukė du puikūs arkliai, vykome į ekologinį ūkį, kur galėjome pajodinėti bei pasigėrėti treniruotais žirgais. Ten žaidėme įvairius žaidimus, ant laužo kepėme dešreles. Lankėmės ir Fromborko pasididžiavimu tapusios katedros planetariume, lipome į patį aukščiausią katedros bokštą, iš kurio atsivėrė nuostabus Fromborko vaizdas. Taigi daug pamatėme, smagiai papramogavome ir pasisėmėme žinių. Ši kelionė – tai nuostabi gyvenimo patirtis, atrasti nauji receptai ir būrys naujų draugų, su kuriais ir toliau palaikome ryšius, dalinamės patirtais įspūdžiais, planuojame tolimesnę projektinę veiklą, tikimės vėl susitikti, dalintis patirtimi, dar labiau sustiprinti draugystę ir praleisti nuostabų laiką drauge...

 

Aušra Kaminskaitė, Plutiškių vidurinės mokyklos 10 kl. mokinė, projekto „Protėvių kulinarijos takais“ dalyvė