KARNAVALAS

Kiekvienais metais Plutiškių vidurinėje mokykloje vyksta daugybė renginių. Dauguma jų yra sugalvoti moksleivių ir mokytojų. Bet yra tokių, kurie jau daugybė metų vyksta ir ši tradicija niekada nebuvo nutraukta, nors kitose mokyklose ši šventė jau baigia išblėsti ir užsimiršti. Tai mokyklos kalėdinis karnavalas. Plutiškių vidurinės mokyklos mokiniai neįsivaizduoja kaip galima nesiruošti šiam renginiui, kaip galima nesisiūti specialių drabužių savo vaidinam personažui, kaip galima užmiršti tokį renginį. Nuo mažiuko iki dvyliktoko - visi ruošiasi šiai mokyklos kalėdiniai šventei, nes norisi būti geriausiais, gražiausiais ir labiausiai nusipelniusiais pirmosios vietos, o juk kiti taip pat aktyviai ruošiasi. Tad ši tradicija Plutiškėse dar tikrai ilgai neišblės.
Jau nuo mažųjų klasių mokinukai per dalės ir darbų pamokėles karpo, lipdo, dažo ir puošia savo kaukes, apdarus ir aksesuarus. Galynėjasi vienas prieš kitą, kurio kaukė bus gražesnė. Tačiau išvaizda - dar ne viskas. Daug ką lemia vaidybiniai sugebėjimai. Tad kiekvienas intensyviai mokosi savo rolei duotus žodžius ir stengiasi įsivaizduoti kaip viskas turėtų atrodyti. Nors mažieji kiek kuklesni nei vyresni, tačiau jie noriai dalyvauja vaidinimuose ir nebijo pasirodyti prieš visą salę. O tai ugdo mokinio pasitikėjimą savimi ir savo draugais. Ne kiekvienas suaugęs asmuo galėtų išeiti prieš 100 žiūrovų salę ir raiškiai tardamas savo žodžius suvaidinti nykštuką iš pasakos "Mieganti gražuolė ir septyni nykštukai".
Vyresnieji į tai žiūri kiek atlaidžiau, nes dažniausiai vaidinimą jie suvaidina ekspromtu, beveik be repeticijų. Tai jiems sekasi ganėtinai gerai. Nėra buvę tokių metų, kad nebūtų iš ko pasijuokti, kuo nusistebėti ir likti sužavėtiems. Žiūrovai visada lieka patenkinti, nes gerą valandą užtrunkantys vaidinimai gerai nuteikia, kartais priverčia susimastyti, prisiminti savo mokyklos laikus... Tad kalėdiniame karnavale dažnai žiūrovų vaidmenis atlieka ir patys tėveliai, maloniai stebi savo vaikų pasirodymus.
Plutiškių vidurinės mokyklos nepamiršta aplankyti ir Kalėdų Senelis. Juk tiek daug vaikų vienoje vietoje! Atvykęs į salę jis visada susilaukia malonaus mokinių pasitikimo, būna maloniai pakviečiamas prisėsti ir prisidėti prie žiuri komisijos, kuri nusprendžia, kuri klasė geriausiai pasiruošė šiam mokyklos karnavalui. O apdovanojimų ceremonijoje nuskriaustų nebūna. Visi gauna kalėdinių dovanų nuo Kalėdų Senelio, tad liūdnų akučių šį vakarą niekur nepamatysi, nebent šiek tiek nusivylusių, kad truputį nenusisekė vaidinimas. Tačiau kiekvienas plutiškietis žino, kad kitais metais dainelė prasidės iš pradžių, kad vėl galės stengtis, ruoštis, vaidinti ir laimėti.
Sporto salė karnavalo metu pasikeičia neatpažįstamai. Vos įėjus akys nukrypsta didelės ir šakotos eglutės link. Ant šakų sukabintų girliandų lempučių mirgėjimas žaidžia su tavo akimis ir iškart suteikia šilumos tavo kūnui, nes primena namuose stovinčią eglutę. O po eglute išdėliotos dovanėlės primena tuos rytus, kuomet vos prabudęs bėgdavai tikrinti, ką šįkart tau atnešė Kalėdų Senelis už tai, jog buvai geras visus metelius. Eglute atsiduodanti visa salė suteikia ramumo, tad kuo greičiau stengiesi susirasti kuo patogesnę sėdimą vietą ir grožiesi moksleivių pasirodymais. Štai, žiūrėk, pro tave pralekia dvi susikibę snieguolės, tik kažkodėl jų sudėjimai labai vyriški ir barzdos pas jas želia... Štai prašuoliuoja briedžių būrys, tik vieno briedžio ragas kažkaip keistai palinkęs... Štai kiškučiai, meškučiai ir vilkiukai. Ir pastebi, jog renginį veda cirko klounai! Kiek palaukęs, gali sulaukti ir trenksmingo Ruslanos pasirodymo, kurią apšildo žaviosios "Mango". Ir, galiausiai, tavo viso kūno ląsteles išjudina ritmingas Ryčio Cicino pasirodymas, kuris su juo kartu priverčia linguoti visą salę.
Mokyklos kalėdinį karnavalą vainikuoja šokiai, kurių metu pastebi, kad ir briedžiai, ir klounai, ir snieguolės, ir nykštukai bei visi kiti personažai moka gražiai šokti ir bendrauti bei sugyventi su kitais pasakų herojais. Moksleiviai - kaimo vaikai, tačiau jų lyginti su niekuo nereikia. Pas miestietį niekada nebus tiek energijos, noro ir entuziazmo galvoti, kurti, organizuoti ir dalyvauti.
Kuri kita mokykla galėtų pasigirti tokiu aktyviu moksleivių gyvenimu?

 
Very Simple Image Gallery:
Could not find folder /var/www/clients/client795/web1013/web/images/karnavalas/