Lietuvos vaikai per drąsiai elgiasi internete

Naujausio tarptautinio tyrimo duomenimis, 2010 metais 23 proc. apklaustų Lietuvos vaikų nuo 9 iki 16 m. amžiaus ėjo pasimatyti su internetiniais „draugais“, su kuriais pažintis užmezgė internete, o 52 proc. vaikų bendravo internete su asmenimis, kurių realiai nepažinojo. Šis rodiklis yra vienas aukščiausių tarp 25 šalių, kuriose buvo atliekamas vaikų naudojimosi internetu tyrimas. Lietuva taip pat patenka tarp šalių, kuriose aukštas seksualinio internetinio turinio lygis: 25 proc. Lietuvos vaikų yra žiūrėję seksualinio turinio paveikslėlius internete, o 19 proc. yra jų gavę.

Tyrimo, kurį tarptautinė organizacija EU Kids Online atliko 25 šalyse, metu buvo apklausti 25 142 vaikai nuo 9 iki 16 metų amžiaus ir tėvai. Kaip rodo rezultatai, vaikai prie interneto praleidžia vidutiniškai po 88 minutes per dieną. Daugiausia vaikų internetu naudojosi namuose (87 proc.) ir mokyklose (63 proc.), 49 proc. savo kambariuose, 33 proc. mobiliaisiais telefonais ar naudodami kitus mobiliuosius įrenginius.

Lietuva priskiriama prie aukšto naudojimosi internetu lygio, todėl ir rizika vaikams čia yra didesnė nei šalyse, kuriose naudojimosi internetu lygis yra žemesnis. Tyrimo duomenimis, 40 proc. visų apklaustų Europos vaikų naujų draugų ieško internete, 34 proc. prie savo draugų sąrašo prideda žmones, kurių niekada nėra matę realybėje, 16 proc. buvo apsimetę kitu asmeniu, 15 proc. siuntė savo asmeninę informaciją tiems, kurių nepažinojo realybėje, ir 14 proc. siuntė savo nuotraukas arba vaizdo failus nepažįstamiesiems.

Tėvai nėra vieninteliai už vaikus atsakingi žmonės. Mokytojai taip pat prisideda mokydami vaikus saugaus elgesio internete. 63 proc. Europos 9−16 metų amžiaus vaikų interneto saugumo patarimų yra gavę iš tėvų, 58 proc. − iš mokytojų ir 44 proc. − iš bendraamžių. Lietuvoje 51 proc. vaikų pažymėjo, kad jiems patarimų, kaip saugiai elgtis internete, davė mokytojai, 35 proc. vaikų – tėvai ir 48 proc. vaikų − bendraamžiai.

Nuo 2011 m. liepos mėn. Lietuvoje veikia Saugesnio interneto pagalbos linija, kur teikiama pagalba vaikams, internete susidūrusiems su tokiais pavojais kaip viliojimas, patyčios, priekabiavimas, žalingas turinys ar kita nemaloni ar bauginanti patirtis naudojantis interneto technologijomis. Vaikai, susidūrę su grėsmėmis, gali skambinti daugelyje Europos šalių veikiančiu vienodu nemokamu pagalbos vaikams telefono numeriu 116111 ir jiems pagalbą suteiks ,,Vaikų linijos“ (www.vaikulinija.lt) konsultantai. Dėl šios pagalbos teikimo Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) 2011 m. kovo mėn. pasirašė bendradarbiavimo sutartį su VšĮ ,,Vaikų linija“. Tokiu būdu Lietuva prisijungė prie 26 Europos valstybių, kuriose veikia tokios pagalbos linijos (angl. Helpline).

Pagalba saugesnio interneto klausimais teikiama RRT ir Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo informacinių technologijų centrui (ITC) pagal daugiametę Europos Komisijos programą ,,Safer Internet“ Lietuvoje vykdant Europos Sąjungos projektą ,,Saugesnis internetas“. Plačiau apie Saugesnio interneto projektą ir atliekamus darbus galima rasti www.draugiskasinternetas.lt

 

Visą EU Kids Online tyrimą galima rasti:

http://www2.lse.ac.uk/media@lse/research/EUKidsOnline/EU Kids Online reports.aspx

Straipsnis iš Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos:

http://www.rrt.lt/lt/pranesimai-spaudai/lietuvos-vaikai-per-f7eh.html Svetainėje informacija paskelbta 2011-10-27