Motiejaus Brundzos 200-osios gimimo metinės

        Vasario 15 d. buvo minimos Motiejaus Brundzos 200-osios gimimo metinės - ,,Kai žodis tampa kūnu", šį renginį, skirtą Lietuvių kalbos dienoms ir Lietuvos valstybės atkūrimo dienai, organizavo Kazlų Rūdos Jurgio Dovydaičio viešoji biblioteka ir mūsų gimnazija, o partneris - Kazlų Rūdos kultūros centro Plutiškių kultūros namai.

        Kunigo ir rašytojo atminimo diena prasidėjo Šv. Mišiomis Plutiškių Šv. Juozapo bažnyčioje, po jų mokiniai ir svečiai pagerbė M. Brundzą prie jo kapo. Toliau sekė konferencija Plutiškių kultūros namuose, kurios metu pasirodė mūsų gimnazijos mokiniai: jie skaitė savo kūrybos pranešimus ir eilėraščius, dainavo, atliko meninę kompoziciją, parengė kūrybinių darbų parodą skirtą būtent šiai progai. Taip pat projekto MEPA (Mokyklos - Europos Parlamento ambasadorės) jaunesnioji ambasadorė Augustė Bukšnaitytė skaitė pranešimą ,,Tauta, kalba, valstybė”, kuriame akcentavo mūsų valstybingumo ir gimtosios kalbos svarbą. Kalba - Tauta - Valstybė yra nematomais, bet ypač tvirtais saitais susieta grandinė, kurią išsaugoti yra mūsų pareiga.

        Kalba yra istorijos saugykla, per ją pažįstame pasaulį, ji padeda atskleisti, perteikti, išsaugoti ateities kartoms tautos istorinį paveldą.

        Vieni svarbiausių ir vertingiausių Europos teisės aktų  išleisti XVI-ame amžiuje - Lietuvos statutai atskleidė valdovų įsipareigojimus daugiatautei Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei, išsaugoti visų jos piliečių teises, privilegijas, papročius ir kalbą. Mokslininkų manymu, Lietuvos statutų teisės moralė, deklaruojanti tautų teises ir laisves, labai panaši į šiandieninę Europos Sąjungos vertybių sistemą. Be savo kalbos, tauta neegzistuoja.

        Daugiakalbystė - Europos Sąjungos vertybė, kuriai būdinga jos kultūrų ir kalbų įvairovė. Europos Sąjungos šalyse vartojamos kalbos yra esminė Europos kultūros paveldo dalis, todėl Europos Sąjunga remia daugiakalbystę savo programose ir institucijų darbe.