Edukacinis projektas „Sumanaus moksleivio akademija“: unikalus turinys ir 2 tūkstančiai dalyvių, iš jų 25 Kazlų Rūdos sav. Plutiškių gimnazijos mokiniai

Edukacinį projektą „Sumanaus moksleivio akademija“ 2021-2022 baigė 25 Kazlų Rūdos sav. Plutiškių gimnazijos mokiniai: 10 mokinių - „Ekologijos klasę“, vadovas – Liucija Naginionienė, matematikos, ekonomikos ir verslumo mokytoja,  direktoriaus pavaduotoja ugdymui,  ir 15 mokinių -  „Gamtos mokslų klasę“, vadovas – Mantas Palubinskas, biologijos mokytojas.

Tarp šalies aukštųjų mokyklų kaip išsiskirianti ypač aktyviu bendradarbiavimu su savo absolventais bene dažniausiai minima Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija (VDU ŽŪA), regis, sėkmingai kopia į dar vieną lyderystės poziciją bendradarbiaudama su šalies bendrojo ugdymo įstaigomis. VDU ŽŪA vystomo edukacinio projekto „Sumanaus moksleivio akademija“ sėkmė šiais mokslo metais buvo rekordinė – joje mokėsi 1855 moksleiviai, kurių veiklas koordinavo 110 mokytojų ir ugdymo įstaigų administracijos darbuotojų.

     „Sumanaus moksleivio akademija“ – tai projektas, skirtas 9-12 klasių moksleivių pasirinktos mokslų krypties kūrybiško mąstymo bei praktinių įgūdžių lavinimui. Moksleiviams paskaitas skaito bei žiniomis dalijasi VDU ŽŪA dėstytojai – savo sričių ekspertai. Šiais mokslo metais „Sumanaus moksleivio akademijos“  nariai turėjo galimybę rinktis iš keturių mokymosi krypčių – verslumo, inžinerijos, gamtos mokslų bei ekologijos. Projekto koordinatorės, VDU ŽŪA marketingo vadybininkės Dėjos Bubinaitės teigimu, „Sumanaus moksleivio akademijos“ aprėpties žemėlapyje šiandien yra visa Lietuva nuo Šalčininkų, Utenos, Šilalės iki Skuodo – 75 klasės iš daugiau kaip 40-ties šalies gimnazijų ir progimnazijų.

Sveikindama „mažuosius absolventus“ VDU ŽŪA kanclerė prof. dr. Astrida Miceikienė ragino moksleivius nesiliauti svajoti tapti dar geresniais žmonėmis ir piliečiais bei būti drąsiems renkantis profesiją ir priimant sprendimus. „Svarbiausia, būkite sumanūs, nes tik sumanumas veda mus visus į priekį“, – teigė prof. dr. A. Miceikienė.

     „Akivaizdu, kad „Sumanaus moksleivio akademiją“ yra pasirinkę smalsiausi ir sumaniausi Lietuvos moksleiviai. Būtent šios savybės ugdo ateities kūrėjus, gebėsiančius priimti kūrybingus ir drąsius sprendimus“, – išlaikyti pasirinktą teisingą kryptį jaunuolius ragino VDU studijų prorektorė dr. Simona Pilkienė.

2021-2022 mokslo metais projektą ,,Sumanaus moksleivio akademija“ sėkmingai baigė net 1855 moksleiviai. Projekto veiklose dalyvavo 75-ios klasės iš daugiau kaip 40-ies mokyklų. Gausiausias dalyvių būrys lankė Verslumo klasės užsiėmimus.  Šios krypties veiklas baigė 22 klasės, bemaž 600 moksleivių. Daug populiarumo sulaukė ir atliepiant šiandienos globalių aplinkosauginių problemų problematiką sukurta ekologijos klasė. Čia mokėsi daugiau kaip 500 moksleivių iš 22 Lietuvos ugdymo įstaigų. Gamtos mokslų klasė šiemet sulaukė bemaž 450 moksleivių iš 21 mokyklos dėmesio. Projekto baigimo pažymėjimai taip pat parengti daugiau kaip 300 moksleivių iš 10 ugdymo įstaigų, dalyvavusių Inžinerijos klasės veiklose.

Dalyviai