Nemobilus žygis 2020

Į jau tradicija tapusį mokslo metų pabaigos NEMOBILŲ ŽYGĮ Plutiškių gimnazijos mokiniai dėl karantino apribojimų šiemet keliavo mažais būreliais ar pavieniai. Po savo gyvenamąsias apylinkes žvalgėsi atlikdami geografijos, biologijos, matematikos, chemijos užduotis. Geografijos užduotis – rasti ir nufotografuoti gamtinį (piliakalnius, lygumas, kalvas, upes, ežerus) ir  urbanistinį (gyvenviečių išsidėstymą, parkus, skverus) kraštovaizdį. Aplankyta daug gamtinių, istorinių vietų, tokių, kaip kalvelė prie Lopės upelio vingio – Rėkaviškio kapinynas, vadinamas Prancūzkalniu – archeologinis paminklas, esantis Kazlų Rūdos sav., Plutiškių sen., Rėkaviškio kaime (nuotrauka Nr. 2). Pirmojo pasaulinio karo Vokietijos imperijos karių kapai, esantys Kazlų Rūdos sav., Plutiškių sen., Subačiškių k. Šiose kapinėse Vokietijos imperijos kariai laidoti apie 1915 metus (nuotrauka Nr. 3). Pašlavančio piliakalnis, esantis Prienų r., Šilavoto sen., Pašlavančio k., ir daug kitų įdomių vietų (nuotrauka Nr. 4).

Chemijos užduotis - keliaujant prisirinkti  įvairaus dydžio akmenukų ir iš jų lygioje vietoje išdėstykite piešinį-mandalą,  (nuotrauka Nr. 5) atsakyti į klausimus: kokių mineralų žinote? Kodėl beveik  visi metalai gamtoje randami junginiuose (mineraluose)?

Matematikos mokytoja paprašė išmatuoti savo maršruto ilgį metrais, kilometrais. Apskaičiuoti kelionės greitį km/h ir išreikšti m/min; pagal galimybes – sužinoti artimiausios gyvenvietės užimamą plotą ir gyventojų skaičių, apskaičiuoti gyventojų tankumą.

Biologijos mokytojo užduotis buvo žygio metu nufotografuoti ir identifikuoti bent 3 organizmus (nuotraukaNr.6).

Žygio metu aplankyta ir užfiksuota daug nuostabių gamtos kampelių, kurie mena savo geologinę, istorinę, biologinę praeitį ir dabartį.

Geografijos  mokytoja Danutė Ramanauskienė