Astronomija ir kosminiai reiškiniai

Šių metų spalio 5 dieną Kazlų Rūdos sav. Plutiškių gimnazijos 8-IIg. klasių mokiniai dalyvavo edukacinėje pamokoje ,,Astronomija ir kosminiai reiškiniai" Molėtų astronomijos observatorijoje ir lankėsi Lietuvos Etnokosmologijos muziejuje. Pamokos tikslas – atskleisti mokiniams kosminio pasaulio didybę ir savarankiško domėjimosi galimybes astronomijos srityje. Edukacinio užsiėmimo metu mokiniai susipažino su žvaigždžių įvairove, paslaptingu žvaigždėdaros procesu, saulės sistemos planetomis, egzoplanetomis, galaktikomis, kometomis, asteroidais bei kitais egzotiškais kosminiais objektais. Mokiniams buvo demonstruojama naujausius mokslinius atradimus iliustruojanti vaizdinė medžiaga, populiariai atskleidžiamos neįtikėtinos astronomijos teorijos ir faktai, padedantys suprasti ir pajusti Kosminio pasaulio didybę ir grožį. Praktinėje dalyje mokiniai susipažino su astronomų darbu, būdais ir priemonėmis tyrinėti kosmosą, sužinojo, kaip atliekami tolimųjų dangaus objektų stebėjimai teleskopais.

Lietuvos etnokosmologijos muziejuje aplankė parodas: parodoje pristatoma Kazimiero Semenavičiaus knyga „Didysis artilerijos menas“, išleista 1651 metais Amsterdame. Tai lotyniškojo leidinio pirmasis vertimas į prancūzų kalbą. Knyga išspausdinta garsioje to meto Johaneso Jansonijaus (Ioannem Ianssonium, 1588-1664) spaustuvėje; paroda - „Lietuva – botanika – kosmosas“, atskleidžianti  Lietuvos mokslų akademijos Botanikos instituto mokslininkų atliktų tyrimų ir eksperimentų kosmose istoriją.

Mokiniai turėjo galimybę pėsčiomis užlipti ir išbandyti savo jėgas (185 laipteliai) į apžvalgos aikštelę, kur  atsiverė puiki Aukštaitijos miškų ir ežerų panorama. Ekskursijos metu  lydėjęs  vadovas pristatė apylinkes ir pagrindinius matomus objektus. Mokiniai apžiūrėjo iš paukščio skrydžio  kalendorinį akmenų ratą ,,Lietuvos Saulė“ – 30 metrų  diską su aštuoniais spinduliais. Didieji apskritimo akmenys atgabenti iš visų Lietuvos apskričių. Akmeniniai spinduliai vaizduoja pasaulio šalis, Saulės tekėjimo ir laidos kryptis lygiadienių  ir saulėgrąžų metu. Šalia akmeninės Saulės išdėstyti planetų modeliai, sudarantys mūsų Saulės sistemą.

Taigi pamoka buvo naudinga visiems, besidomintiems astronomija ir kosminiais reiškiniais.

Regina Akelaitienė