Jaunimo mainų projektas

„Per tave atrandu save“

    Ne vienerius metus prioritetinė Plutiškių vidurinės mokyklos veiklos kryptis – užauginti žmogų, gebantį sėkmingai gyventi ir dirbti šiuolaikinėje visuomenėje nuolat ją tobulinant, todėl vis ieško naujų ugdymo metodų bei formų: vykdo ŠMM pilietinio ir tautinio ugdymo, vaikų ir jaunimo socializacijos projektus, projektą „Drąsinkime ateitį“, savivaldybės sveikatingumo projektą, mokykloje veikia VO „Gelbėkit vaikus“ iniciatyvinė grupė „Vaikai prieš vaikų smurtą“, įkurta visuomeninė organizacija „Plutiškių jaunųjų lyderių klubas“, kuri jau septynerius metus bendradarbiauja su Olandijos jaunimu, aktyvi ir kūrybinga mokinių savivalda. 2008 metų rudenį mokykla pasirašė Lietuvos – Lenkijos bendradarbiavimo sutartį su Fromborko mokyklų kolektyvu, tai davė pradžią naujam tarptautiniam bendradarbiavimui.

 2010 m. JRD Lietuvos ir Lenkijos jaunimo mainų fondas finansavo projektą „Per tave atrandu save“. Projektas skirtas per meninę veiklą, t.y. modernų ir šiuolaikinį šokį, pažinti, atrasti, atskleisti save. Padėti jaunimui suprasti, kad paauglystė – įdomus atradimų, pažinimo laikas. Idėją projekto krypčiai pasiūlė mokytoja Inga Šarauskienė pastebėjusi, kad dažnai sunkiai bendraujantys paaugliai puikiai jaučiasi šokių aikštelėje, todėl buvo įsitikinusi, kad projektas padės jiems išmokti bendrauti, atskleisti save, atsikratyti įvairių kompleksų, drąsiau jaustis viešose erdvėse. Be to, tai integruotas sporto, menų, užsienio kalbų, istorijos, geografijos ir kitų disciplinų ugdymas.

     Gegužės 18 – 22 dienomis 10 jaunų žmonių ir 2 vadovai iš Kazlų Rūdos savivaldybės Plutiškių vidurinės mokyklos  viešėjo Fromborko mieste (Lenkija), kur bendradarbiavo su Fromborko mokyklų kolektyvo 10 jaunų žmonių ir 2 vadovais. Pagrindiniai projekto tikslai – dviejų valstybių jaunus žmones pakviesti bendrai veiklai, skatinančiai jaunimo kūrybiškumą, reiklumą, saviugdą, asmenybės formavimąsi. Vaikai turėjo galimybę mokytis vieni iš kitų, pažinti save, atskleisti neribotas savo galimybes šokant modernų ir šiuolaikinį šokį. Per penkias projekto veiklos dienas vyko šokių pamokos, šokių junginių kūrimas bei šokių statymas, mokomasi sceninio įvaizdžio pagrindų. Paskutiniąją projekto dieną jaunimas jau išdrįso šokių junginius pademonstruoti Fromborko bendruomenei - šoko viešosiose erdvėse, t. y. gatvėje, miestelio aikštėje, uosto krantinėje, viešbučio kieme, vaikų darželio teritorijoje ir kitur,  kvietė  žiūrovus įsitraukti į bendrą šokį. Tai buvo lietuvaičių pamokos.  Fromborko jaunimas siūlė kitokias pažinimo kryptis. Jie turi laimės gyventi istorinę atmintį saugančiame mieste: 2010 m. šis miestas mini 700 –ąsias įkūrimo metines, Fromborko Katedra – XIV a. statinys, netoli  ir Žalgirio mūšio, šiemet mininčio 600 metų sukaktį, laukas, XVI a. čia gyveno mokslininkas Mikalojus Kopernikas. Projekto dalyviai dalyvavo šventiniuose miesto renginiuose. Pažintis su šiais objektais suteikė galimybę jauniems žmonėms pasitikrinti savo žinias, suvokti, koks įdomus yra pasaulis, supantis mus.

     Jaunimo pokalbiai sukosi apie laisvalaikį, jaunimo pomėgius, sveiką gyvenseną bei sportą, todėl buvo surengta bendra diskusija „Šok ir gyvenk sveikai!“ Pranešimus diskusijai rengė abi jaunimo grupės. Lenkų jaunimas kalbėjo apie tai, kas yra sveikas žmogus, kokią reikšmę sveikatai turi mityba, kaip atpažinti sveikus produktus, kas žaloja žmogaus organizmą. Lietuviai pokalbį papildė mintimi, kad kūnas - tai sielos veidrodis, o judesys - tai savojo "aš" išraiška, todėl labai svarbu sportuoti, daug judėti, daryti mankštą. O šokis – maloniausia fizinės veiklos išraiška, teigė plutiškiečiai.

     Pažinimas dažniausiai skatina pozityvumą: jauni dviejų valstybių žmonės, bendravę šokių pamokose, dalyvavę diskusijose, kūrę pranešimus, kartu keliavę į abiejų valstybių žmonėms istoriškai reikšmingas vietas, pripažino kultūrų skirtumus, išmoko gerbti kiekvieno nuomonę, vertinti žmones tokius, kokie jie yra. Dirbama buvo ne konkurencijos, lenktyniavimo principu, bet mišrių tarptautinių (lenkų, lietuvių) grupių, komandų principu – taip buvo lavinama tolerancija, ugdomas pakantumas kitokiai nuomonei, mokomasi ieškoti kompromiso. 

     Netruko prabėgti penkios dienos. Šis projektas padėjo suprasti jaunų žmonių dalyvavimo bendruomenės gyvenime svarbą, bendradarbiavimo būtinumą. Praturtėjo ir Fromborko bei Plutiškių

bendruomenės žmonės: gavo daugiau informacijos apie kitos šalies istoriją, kultūrą, tradicijas bei papročius. Mūsų vaikai nustebo Fromborko aikštėje pamatę rodyklę, kad iki Kazlų Rūdos yra 370 km. – taip Fromborko merija paviešino faktą, kad 2008 m. Kazlų Rūdos savivaldybė ir Fromborko gmina pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Toliau jaunimas bendrauja pasitelkdami naująsias informacines technologijas ir kuria ateities bendradarbiavimo planus.

 

Irena Kašauskienė, Plutiškių vidurinės mokyklos direktorė

Susiję su straipsniu nuorodos:
Apie projektą lenkų kalba
Apie Kazlų Rūdos savivaldybė ir Fromborko gminos pasirašytą bendradarbiavimo sutartį: lietuvių kalba ir lenkų kalba.