Aplinkosauginis projektas „ Žaliasis takas“

Plutiškių gimnazijos mokiniai įgyvendino aplinkosauginį projektą, kurį finansavo  Kazlų Rūdos savivaldybė iš savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos lėšų.

Projekto prioritetas - aktyvinti tikslingą ir estetišką gimnazijos išorinės erdvės kūrimą ir kūrybišką jos naudojimą mokinių ugdymo procesui organizuoti, įtraukiant į praktinę veiklą  gimnazistus.

 

Pirmiausia su mokiniais  išsikėlėme tikslus ir uždavinius, ką mes nuveiksime ir kokiais būdais tai vykdysime. Džiugino tai, kad visi buvome vieningos nuomonės: gyvename natūralioje, pramonės nepaliestoje, visais metų laikais akį džiuginančioje gamtoje, todėl žmogaus įsikišimas į landšafto formavimą ar keitimą neturėtų būti drastiškas. Tad jokios egzotikos! Be to prie gimnazijos auginami augalai turi neprieštarauti  bendrojo lavinimo mokyklos higienos normoms ir taisyklėms.

Taigi mūsų tikslas - gimnazijos išorinės erdvės kūrimas, kūrybiškumas,  pažintinė ir praktinė veikla.

Domėjomės įvairiais lauko augalais. Pripažinome, kad vasarą gimnazijos pastatas skendi žalumoje: čia ir liepų alėja, ir ąžuolai, ir kaštonai, ir dar sodas, pavasarį džiuginantis žydėjimu, o rudenį svarinantis obuolius. Bet vėlų rudenį, žiemą, ankstyvą pavasarį aplinka nykoka. Tiesa, keletas  eglių, maumedžių, tujų yra. Atradome, kad gimnazijos aplinkoje neauga nė vienos rūšies kadagiai. Vizija tapo labai aiški – įėjimo tako pakraščius apsodinti kadagiais.  Kūrėme  projektus ( t.y. piešėme piešinius), aiškinomės, kokių rūšių yra kadagių, kaip jie dera tarpusavyje,  dėliojome augalus į tam tikras vietas, įsivaizdavome, kaip atrodytų mūsų gimnazijos aplinka tikrovėje, apsodinus augalais.

Beliko įsigyti augalų. Šiandien prie gimnazijos paradinių durų   žaliuoja horizontalieji kadagiai, tarpiniai kadagiai, žvynuotieji kadagiai, kompoziciją paįvairina eglė baltoji,  eglė paprastoji ir kiti augalai.

Džiugu, kad šis projektas  paskatintino mokinių  kūrybiškumą ir savarankiškumą, kuriant gimnazijos lauko edukacines erdves, sužadino norą domėtis augmenija, saugoti ją. Vos grįžę po vasaros atostogų pradinių klasių mokiniai aktyviai įsijungė į Kauno rajono Samylų kultūros centro organizuojamą šventę – akciją „Skambantis Kadagių slėnis“ ir savo mažus nupieštus, nuspalvintus ir iškirptus delniukus išsiuntė organizatoriams, kad šie romantiškiausią ir šviesiausią pažintinį Kadagių slėnio taką apjuostų tūkstančiais šiltų delnų.