Mąstyk žaliai

Mąstyk žaliai! – visą rugsėjį kvietė Kazlų Rūdos sav. Plutiškių gimnazijos mokiniai ir mokytojai, kartu su Lenkijos Fromborko gminos mokiniais ir mokytojais įgyvendindami ekologinį Lietuvos ir Lenkijos jaunimo mainų projektą.

Fromborkas – tai ramus žvejų miestelis šiaurės Lenkijoje, stovintis ant Vislos įlankos kranto prie ošiančios Baltijos jūros. Tai nedidelė bendruomenė, nuo seno besistengianti gyventi santarvėje su gamta. Čia XVI a. gyveno astronomas Mikalojus Kopernikas. Katedros varpinės bokšte jis įrengė observatoriją, biblioteką ir patalpą astronominei įrangai saugoti. Aplankyti planetariumą ir išvysti Fuko švytuoklę galima ir dabar. Buvusioje Šventosios dvasios ligoninėje veikia farmacijos muziejus, kur galima susipažinti su senovėje naudotais farmacijos bei medicinos prietaisais. Muziejaus kiemelyje auginama vaistinių žolelių kolekcija. Fromborko miesto gyventojai keletą metų labai atsakingai vykdė kaštonų išsaugojimo akciją, kai šiuos užpuolė kaštoninė keršakandė. Tad Fromborko miesto gimnazija mielai priėmė plutiškiečių kvietimą dalyvauti ekologinėje veikloje – kartu įgyvendinti projektą „Mąstyk žalai“. Jo tikslas - paskatinti jaunus žmones kurti ekologinę aplinką,  būti šio proceso dalyviais, įvairiais stebėjimais, tyrimais, bandymais pažinti aplinką, aptarti Lietuvos, Lenkijos bei visos Europos Sąjungos ekologines perspektyvas. Penkias projekto dienas tarp jaunų dviejų valstybių žmonių vyko tarpkultūrinis dialogas: aptarėme Europos Sąjungos ekologinius pokyčius bei perspektyvas per pastarąjį 10-metį. Lankėmės AB  ,,Išlaužo žuvis'' – tai pilnasistemis tvenkininės žuvininkystės ūkis, natūraliai tvenkiniuose veisiantis, auginantis ir parduodantis įvairaus amžiaus  ir dydžio karpius, lydekas, šamus, lynus, amūrus, plačiakakčius, ešerius, karosus. UAB „Mantinga“ stebėjome  gamybos procesą, Kazlų Rūdos mokomosios miškų urėdijos darbuotojai maloniai atvėrė Miško muziejaus duris, papasakojo apie miško naudą žmogui, apie žmonių daromą žalą gamtai ir miškams, miško priežiūros galimybes ir perspektyvas. Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro darbuotojai pamokė, kaip rūšiuoti atliekas, parodė sąvartyną. Kauno technologijos universiteto renginyje „Tyrėjų naktys“ susipažinome su mokslo pažanga ir perspektyvomis. Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kazlų Rūdos policijos komisariato renginys „Policija užsienio šalių kontekste“ paskatino diskusiją, kokie įstatymai gina sveiką ir saugią mūsų aplinką.  Suplanuotos veiklos ir metodai leido dviejų valstybių jauniems žmonėms pažinti savo aplinką, mokytis ekologijos, ugdyti kūrybiškumą, pilietiškumą, toleranciją, demokratiškumą.

Gerų pavyzdžių paskatinti, mes ir patys kūrėme ekologines idėjas, vykdėme savos aplinkos ekologinius tyrimus ( mėgstamo maisto, drabužių, higienos reikmenų, vandens, oro, kerpių ir kt.). Iš savo daržo susineštų daržovių kokybės tyrimas - pirmasis ekologinis darbas Plutiškių gimnazijos chemijos laboratorijoje. Rezultatai nudžiugino – namuose užaugintos daržovės sveikos, ekologiškos ir skanios! Vienintelis kopūstas nuvylė, bet jis, pasirodo, pirktinis, užaugintas pramoniniu būdu. Didesnių pastangų pareikalavo kita užduotis: parduotuvėje prisipirkome taip mūsų mėgstamų gaiviųjų gėrimų, saldumynų bei užkandžių. Pasimėgaudami juos suvalgėme, o tada ėmėmės darbo – išsiaiškinti visus įrašus, ženklus, simbolius ant pakuotės. Taip sužinojome viską apie konservantus, dažiklius, antioksidantus, aromatą ir skonį stiprinančias medžiagas, antibiotikus, kitus maisto priedus. Tų E tiek daug! Net ir tie mūsų taip mėgstami skanumynai jau nebeatrodė tokie skanūs. Nusiraminimui laukė paprastesnė užduotis – išsiaiškinti savo drabužių sudėtį. Rezultatas ne ką linksmesnis – retas kuris dėvime natūralaus pluošto drabužius, bet  dabar jau galime atpažinti ir  kitus pamokyti, kuris audinys yra sintetinis, o kuris natūralus. Aplinkos užterštumą tyrėme rinkdami kerpes. Vėl nudžiugome – gyvename ir mokomės švarioje, natūralioje, pramonės nepaliestoje gamtoje.  

Buvo smagu, nes galėjome susipažinti su kitos šalies bendraamžiais, aplankėme vietas, kuriose dar nesame buvę, sužinojome tai, apie ką lig šiol nebuvom rimčiau susimąstę. Sunkiausia buvo išsiskirti su naujaisiais draugais. Apsikabinome gal 10 kartų. Sakėme, jog labai jų pasiilgsime, pažadėjome toliau bendrauti internetu ir būtinai būtinai – mąstyti žaliai!

 

Viktorija Lupeikytė, Lietuvos ir Lenkijos jaunimo mainų projekto „Mąstyk žaliai“ dalyvė, Plutiškių gimnazijos 8 klasės mokinė