Plutiškėse sudėti paskutiniai Comenius projekto „Dream Do Decide“ akcentai

Žydinčios gegužės dienomis į Kazlų Rūdos savivaldybės Plutiškių vidurinę mokyklą susirinko „Comenius“ daugiašalių mokyklų partnerystės projekto „Dream Do Decide“ („Svajok-daryk-nuspręsk“) vadovai apibendrinti dvejus metus vykdyto projekto rezultatus, sudėti paskutinius akcentus, pažinti partnerės organizacijos šalį – Lietuvą.

Šio projekto tikslas – praplėsti mokinių ugdymo karjerai galimybes ir būdus. Svarbiausios projekto veiklos: profesijų populiarumo tyrimai, pokalbiai su mokiniais apie jų ateities svajones, sėkmingos karjeros istorijų klausymas ir geros praktikos pavyzdžių stebėjimas darbo vietoje. Mokiniai buvo kviečiami daryti įdomias ir naujas veiklas ne tik savo, bet ir partnerių šalyse. Įspūdžiai liko neišdildomi. Per dvejus projekto metus mokytojų bei mokinių grupės aplankė Belgiją, Latviją,  Prancūziją, Portugaliją, Vokietiją. Iš viso bent vieną partnerę šalį pamatyti turėjo galimybę 22 mokiniai ir 12 mokytojų. Pirmasis susitikimas vyko Vokietijoje, Neuss mieste. Susitiko tik vadovai, jie pristatė savo mokyklą bei savo šalį, dalyvavo debatuose "Kaip dirbti su specialių poreikių mokiniais?", susitarė dėl tolimesnės veiklos.

Prancūzijoje, Pontivy mieste, kiekviena šalis pristatė senuosius savo šalies amatus pasirinktu būdu: mes, lietuviai, šokome liaudies šokį „Audėjėlė“, kiti vaidino ar pasakojo. Lankėmės senųjų amatų muziejuje. Diskutavome tema "Dėl kokių priežasčių mokiniai "iškrinta" iš mokymosi sistemos". Kitame Prancūzijos mieste, L‘Isle - d A‘beau, lankėmės žiemą. Kalbėjomės apie Šv. Kūčių ir Šv. Kalėdų tradicijas. Sužavėjo kelionė į Alpes, veikla jose – slidinėjimas, vaikščiojimas sniego batais. Labiausiai sujaudino šiltas, šeimyniškas prancūzų priėmimas, nes gyvenome šeimose: jaukus pasibučiavimas į abu skruostus sveikinantis, prancūziška arbata, vakaras, praleistas kalbant apie jų ir mūsų tradicijas, prancūziškų sūrių ragavimas, tradicinių patiekalų skanavimas, visas artimas prisilietimas prie prancūziškos kasdienybės buvo labai vertingas, iki dabar keletas dalyvių bendrauja su šeima, kurioje buvo apsistoję.

Vizitui į Portugaliją, Arganil miestą, susiruošti buvo sudėtingiausia, nes programoje buvo numatytas  visų šalių komandų dalyvavimas miestelio Viduramžių šventėje. Teko ilgokai padirbėti, kol 7 mūsų delegacijos narius aprengėme taip, kaip rengėsi lietuviai viduramžiais – iškuitėme savo spintas, gerokai „pravėdinome“ senelių ir prosenelių skrynias, į pagalbą pasitelkėme technologijų mokytojas, bet atrodėme puikiai: drobiniais ir ašutiniais rūbais, puoštais nėriniais, juostelėmis, pynelėmis, įsisegėme žalvarines sages, pasipuošėme gintaro karoliais, ant rankų užsimovėme medines apyrankes. Be to Arganil mokykloje buvo suorganizuota atvirų durų diena – plakatų paroda "Naujųjų darbų TOP 10". Ši šalis paliko didelį neišdildomą įspūdį dėl besišypsančių vietinių gyventojų, pasiruošusių padėti visada ir visur. Gyvenimas šeimose, galimybė išeiti į kiemą ir suvalgyti mandariną iškart nusiskynus nuo medžio bei praskleidus užuolaidas iškart išvysti kalnus - šios nuostabios akimirkos dar ilgai išliks atmintyje.

Į Belgiją, Namur miestą, vykome pristatyti savo svajonių profesiją. Belgija praplėtė mūsų akiratį: sužinojome daug naujų dalykų apie tą šalį, politiką bei profesijas. Aplankėme keletą žymiausių šalies vietų, plaukėme kanoja, grožėjomės gamtovaizdžiu, labai gražiais parkais bei architektūra. Turėjome progą pasipraktikuoti keliose darbų srityse, buvome ten, kur dirba mūsų europarlamentarai - Europos Parlamente Briuselyje.

Jūrmaloje, Latvijos kurortiniame mieste, susipažinome su jūrinėmis specialybėmis, turėjome galimybę stebėti laivus, pavaikščioti jų deniais, smalsesnieji sugebėjo ištyrinėti ir  techninę jų dalį ar pastovėti ant kapitono tiltelio. Latviją pažinti buvo įdomi ir dėl to, kad ji mūsų kaimyninė šalis, gyvename prie tos pačios jūros. Ir vizito metu gyvenome taip, kad pro kambario langus galėjome žvelgti į jūrą, horizonte susiliejančią su dangumi.

Visos veiklos atitiko projekto pavadinimo („Dream Do Decide“) idėją: paskatino mokinius  svajoti,  padrąsino eksperimentuoti, daryti, išmėginti ir tikrai padės nuspręsti, išsirinkti. Su mokyklos ugdymo karjerai koordinatore Rasa Kazlauskiene mokiniai kuria savo karjeros planus ir juos koreguoja, ypač po Comenius projekto veiklų, nes jis išmokė mokinius plačiau žvelgti į pasaulį, pasijusti tikrais europiečiais.  Šio projekto metu visi, ir mokytojai, ir mokiniai, turėjo puikią progą pagerinti savo anglų kalbos žinias, susipažinti su kitataučiais, jų kultūra, gyvenimo būdu ir pasimokyti būti tolerantiškais vienas kito atžvilgiu.

Projekto veiklas baigėme, bet atsisveikinome pasidalinę idėjomis, ką galėtume dar kartu nuveikti. Todėl tikimės, kad ir toliau išliksime draugais, o su kai kuriais galbūt susitiksime kituose tarptautiniuose projektuose.

 

Inga Šarauskienė, Comenius projekto  „Dream Do Decide“ vadovė